top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Tolkberoep zuiver houden

Hoe zorg jij dat het Tolkberoep zuiver blijft. Dat alle klanten, doof en horend, ervaren en onervaren, weten wat de functie van een tolk is, het belang van het inzetten van een tolk, en hoe ze kunnen samenwerken met een tolk om voor een optimale communicatie te zorgen?Ik zie en hoor regelmatig verhalen die hier niet per se een goede invloed op hebben. Verhalen waardoor er verwachtingen ontstaan die niet waargemaakt kunnen (en hoeven) worden. Wie heeft hier baat bij, vraag ik me af?


'Ja, maar de vorige tolk deed het zus of zo' of

‘Een tolk is toch niet nodig? Ik kan het ook wel even vertalen' of

'Mijn cliënt kan de tolk toch niet volgen' of

'Er is een tolk tekort dus ik ga niet eens proberen om een tolk te vinden'


Zijn dit helpende gedachten?

Voor het moment en met de beste intenties valt er misschien iets voor te zeggen… Maar besef je ook wat voor invloed het kan hebben op het beroep? Laat staan de invloed die het kan hebben voor en op de tolkgebruikers (horend en doof). Of op je eigen functie. En de inhoud van een conversatie! Niet alleen in het moment, maar ook naar de toekomst toe.


Tolken hebben niet voor niets een intensieve opleiding genoten. Het zijn niet voor niets mensen in plaats van apparaten. Dat maakt ook dat je met tolken kunt samenwerken. Of kan ik zeggen, moet samenwerken! Van samenwerken kan iedereen leren en verbeteren.


Bespreek hoe je op een fijne manier kan samenwerken. Laat de tolk diens functie uitleggen en de voorwaarden creëren die nodig zijn om goed te kunnen tolken. Vertel de tolk wat je cliënt nodig heeft. Iedere klant zijn eigen verantwoordelijkheid, en sámen werk je aan een optimale communicatie.


Ik hoor ook veel kritische verhalen over tolken. Die mogen er zijn. Alleen zie ik ook gebeuren dat het dan óver de tolken gaat. En dat het niet wordt besproken met de desbetreffende tolk. Gemiste kans! Voor iedereen! Helemaal met een tekort aan tolken.


Dus bij deze een oproep aan iedereen, dus ook de tolken zelf. Ga de samenwerking aan met elkaar. Zoveel vruchtbaarder en leuker als je samenwerkt!


Vraag feedback, geef feedback. Wat was prettig, waar kan meer aandacht aan gegeven worden. Schep verwachtingen door ze te bespreken met elkaar. Anders kan niemand eraan voldoen.


En als je nu denkt… euhm…. Hoe dan? Stel dan een vraag! Niemand hoeft het alleen te doen.

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page