top of page
  • Foto van schrijverHandmate

De mens achter de tolk

En hand met edelstenen armbanden, liggend op een knie. met daarnaast een kaart uit een spiritueel kaartendeck

Wie zie jij staan als je een tolk aan het werk ziet?

Wie zet de eerste stap de deur uit als je naar een tolkopdracht toe gaat?

Hoe bewust ben je van het feit dat jij als mens en als tolk altijd samen op pad gaan?


Het is mooi en een cadeau om samen op pad te zijn. Toch? Je eigen levenservaring, kennis en kunde kunnen je geweldig ondersteunen in het uitoefenen van je beroep! Én ook kan het helemaal niet handig voelen. Irritant zelfs. Weet je even niet goed hoe te handelen. Iets raakt je in je menszijn, dat ineens aandacht wil terwijl je aan het werk bent.


In bepaalde settings kan er nog meer appel worden gedaan op je menszijn. Zoals in spirituele settings. Je klanten zijn daar immers bewust bezig met hun persoonlijke ontwikkeling of zelfonderzoek. Honderdeneen dingen kunnen jou sneller, meer, vaker, harder raken. Misschien ook wel omdat je klant ineens ook mens is geworden?


Ik moet er van glimlachen. Uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal mensen. Zijn we allemaal één, zou je kunnen zeggen. Alleen…


Mogen we er wel zijn als mens? En dan heb ik het alleen nog of we dat van onszelf mogen.


Hier zit nog vaak een knik in de kabel. Want 'we hebben het zo en zo geleerd op de opleiding. De beroepscode voor tolken NGT zegt zus en zo' (wist je al dat deze is herzien?).

En dus? Mogen we niet meer voelen, mogen we niet meer zijn, mogen we niet ergens iets van vinden, mogen we ook echt samenwerken, mogen we ook mens zijn?


We benoemen het weleens als ‘tolkpet op en gaan’. Besef je dat je die pet ‘op iemand’ zet? Je kan je zinnen wel zetten op je werk, natuurlijk! Én, de intrapersoonlijke demand van het Demand and Control Schema bestaat niet voor niks. Het staat gewoon beschreven dat jij er ook mag zijn.


Misschien kunnen we beter zeggen: De mens ín de tolk ❤️


Onlangs heb ik de training Tolken NGT in spirituele settings mogen geven. De mens in de tolk zit hier ook in verweven. Wat kan je tegenkomen, hoe kan je daar mee omgaan, hoe goed ken je jezelf daarin, en zo veel meer! Houd de website van KTV -Kennisnet in de gaten voor de volgende data van deze bijzondere training!


P.s. Met deze training kwam voor mij ook een grote wens in vervulling. Ik heb een training mogen geven waarin in alles wat ik graag doe en te doen heb, bij elkaar is gekomen. Kennis en ervaring overdragen, trainen, tolken begeleiden, persoonlijke ontwikkeling, coachen. Het was zoveel meer dan gehoopt! Enorme dankbaarheid en zin in meer van dit soort bijzondere trainingen. Wie weet zien we elkaar daar!


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page