top of page
  • Foto van schrijverHandmate

En weg is je tolkopdracht

Annuleringen, het kan iedereen overkomen, de overeenkomst is dat het iedereen overkomt. En daar hebben we mee te dealen als ondernemer, als tolk en als mens. Hoe doe jij dat? Of hoe denk je dat te gaan doen? Want het kan soms best grote gevolgen hebben.Als ondernemer ben je bezig met een planning, zowel tijdtechnisch (reistijd, tolktijd etc.) als financieel. Bij een annulering kan je dus extra aan de bak om alsnog een andere opdracht te vinden, die dan maar net moet passen in het gat dat in je agenda is ontstaan. Maar het is wel fijn om die uren wel te maken in verband met je financiële plan. Je kan er ook voor kiezen het zo te laten, met of zonder annuleringsregeling, en iets anders met je tijd te ondernemen.


Intrapersoonlijk, als tolk, kan het ook best wat oproepen. Je baalt, gaat je ineens toch afvragen of het misschien aan jou ligt, aan je kwaliteiten als tolk, je hebt opvang geregeld voor je kind of hond uit liefde voor hen en hart voor je werk, en nu zit je (alleen) thuis..


Als mens kan ik er best chagrijnig van worden. Ook omdat annuleringen bij mij vaak met aantallen tegelijk komen. Heel typisch, zijn het er steeds een paar kort achter elkaar. Als in binnen een week of zelfs op een en dezelfde dag. Je plant je leven in met je opdrachten en nu heb je ineens een ander leven die dag. Kan ook heel lekker en relaxt zijn, even extra rusten of genieten van een extra lange wandeling, of verder kunnen knutselen aan iets in huis. Maar dit is niet waarvoor ik het doe in het leven.


Goed is om te beseffen dat een annulering meerdere redenen kan hebben. En dat de oorzaak zowel bij de horende klant als dove klant kan liggen. Of zelfs bij een systeemcrash.

En je bent ook niet de enige die ermee zit. Een klant is altijd de boodschapper, ook al is deze persoon niet zelf de ‘oorzaak’ van de annulering. Deze kan zich ook naar voelen onder het jou te moeten annuleren. Helemaal als het vaker voorkomt.


Soms gaat een klant bij jou bekend staan als de klant die vaak annuleert. Als dat last minute gebeurt, kan het je nog ‘meevallen’ omdat we een annuleringsregeling hebben. Maar als de annulering steeds net buiten de 24uur valt dan kan het frustrerend werken, omdat je niet altijd zo makkelijk een andere opdracht kan vinden en dus geen geld verdient. Ga in overleg met je klant hierover. Later kan het ook een keuze worden om iemand te vragen of de opdracht doorgaat, maar dan pas net binnen de 24uur annuleringstijd, zodat je niet helemaal met lege handen zit. Of je besluit te stoppen met deze opdracht, hoe leuk deze of de klant ook is.


Uiteindelijk wil je het liefste werken voor je geld!

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page