top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Wow, die zag ik niet aankomen

Daar sta je dan, met je mond vol tanden, je handen in het haar, je vingers in de knoop. Je moet even zwaar schakelen in je hoofd. Je bent op een opdracht gekomen die totaal anders blijkt te zijn dan je ooit had kunnen bedenken. Wat nu?

In een fractie van een seconde gooi je alle laatjes in je hoofd open en bedenk je wat je kan doen om weer grip te krijgen op jezelf. Ga je terug naar de basis en kijk je wat je op dit moment nodig hebt? Welke informatie gaat jou nu helpen? Wie kan je daaraan helpen? Of misschien slaat de paniek wel volledig toe en kan je nog moeilijk normaal functioneren.


Alleen al het weten dat het kan en een keer gaat gebeuren, dat een opdracht totaal anders blijkt te zijn, kan je al helpenl. Dus bij deze ;)


… Wat zou jij doen?


… Wat roept dit scenario bij je op?


… Wellicht is je dit wel eens overkomen in een privé situatie. Hoe reageerde je daar toen op? En hoe ging je daar mee om?


Wat je eigenlijk gaat doen, is de opdracht opnieuw beoordelen zoals je dat met elke opdracht doet. Wie zijn de aanwezigen, hoeveel, zijn ze doof, horend, hoe willen ze dat er getolkt wordt, wat staat er te gebeuren, waar is het, wat is de inhoud, hoelang duurt het, hebben de deelnemers ervaring met tolken, etc. En, last but zeker niet least, ben jij dan nog steeds de juiste tolk op de juiste plek?


Weet dat je de antwoorden op deze vragen niet in je eentje hoeft te zoeken. Het gaat hier dan wel om de voorwaarden die jij als tolk nodig hebt om al dan niet je werk goed uit te voeren. Maar uiteindelijk ga je een samenwerking aan, en je klanten (alle aanwezigen) kan je hier dus bij betrekken.


Bekijk en bespreek ook naderhand samen met je klant waar het mis is gegaan. Hoe het is opgelost en hoe het jullie is vergaan. Het is goed om dit ook naar je klant te ventileren. Zo ga je met een beter gevoel naar huis, en wie weet wat deze ‘extra’ gesprekken je opleveren!

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page