top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Mijn eerste tolkopdrachten

Dat mijn werkplek op plekken zou zijn waar ik normaliter niet, of zelf nooit zou komen, had ik al bedacht. Maar hoe dat dan zou zijn, daar kon ik me moeilijk een voorstelling bij maken. En ik moest het doen met maar 24 jaar levenservaring en de wereld- en mensenkennis die ik op dat moment op zak had.

In februari 2009 haalde ik mijn diploma op en zei ik vaarwel tegen het studieleven. Wat was ik daar klaar mee, en wat had ik een zin om te beginnen! In die tijd liep je nog zelfstandig je laatste stage, dus ik had al veel alleen gewerkt als studenttolk. Maar dit, nu officieel, was toch wel andere koek. Nu was ik op papier een startende professional met alle tentamens, ook al blijven dat momentopnames, op zak. Let’s go!


Het was fijn om al een klantenkring te hebben opgebouwd in mijn stage en ik had ook een leuk netwerk door actief te zijn geweest in mijn studententijd. Alleen is geen dag hetzelfde als tolk! Constant ben je aan het rekken en strekken in je ontwikkeling. Ik weet nog dat ik me ook heel groen voelde. Bijvoorbeeld toen ik voor het eerst in het ziekenhuis ging tolken bij een poli waar ik zelf nog nooit was geweest. Op dat soort momenten voelde ik me echt een beginner.


Gelukkig kom je met extra tijd incalculeren, je gezonde verstand, de opleiding in je zak, sociale vaardigheden, het internet en google maps een heel eind. En daar heb je al wat aan nog vóór je bij een opdracht bent! Gebruik dat!


En dan nog gebeuren er dingen die je niet voor mogelijk houdt. Zoals anderhalf uur te laat komen op een opdracht, omdat je zelf niet duidelijk genoeg bent of durfde te zijn, je klant niet of onduidelijk reageert (beeldbellen was er toen nog niet). Of dat je achteraf beter een taxi had kunnen regelen ipv doorweekt op een formele opdracht aan te komen.


Ik heb me heel wat afgezweten van de spanning naast de inspanning die het ook kostte. Helemaal bij de vele losse tolkopdrachten die ik deed. Elke keer weer alles en iedereen nieuw. In het begin had ik, zover ik me herinner, een vaste opdracht in de week in het onderwijs. Dat gaf me een soort van rust, hoewel ik daar ook van alles heb meegemaakt, en daarnaast deed ik losse opdrachten. De ideale leerweg als je het mij vraagt! Het is spannend, maar je leert snel veel.


Laat ik het zo zeggen. Mijn zakken werden snel en constant bijgevuld met ervaringen en wijze lessen. Dus heb je bijna of net je diploma op zak? Go for it!

119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page