top of page
  • Foto van schrijverHandmate

TEAMTOLKEN

Als ik met een collega samen mag tolken vormen we een team. Hoe fijn als je samen kan werken voor een optimale communicatie! Het liefste heb ik dan het gevoel dat de betreffende collega op dat moment een maat(je) van me is! Ook een soort tolkmaat :)

In welke mate ik een collega ken en wat diens wensen zijn, bepaald mede wat voor tolkmaat we aan elkaar hebben. Denk aan zakelijk of ook gezellig. Kan het, naast dat je graag beiden professioneel te werk gaat, ook op een persoonlijke manier gaan? Het doel van de samenwerking heeft de hoogste prioriteit wat mij betreft. En dat kan je op verschillende manieren uitvoeren.


Ik verheug me persoonlijk graag op een teamtolkopdracht, omdat we veelal alleen aan het werk zijn als tolk. En als het een bekende collega van me is, is het weer op een andere manier ‘feest’!

Naast dat het nodig is in de opdracht om met z’n tweeën te zijn, vind ik het ook heel leerzaam. Door mijn collega te observeren, op elkaar af te stemmen in de samenwerking, en zelf krijg ik ook graag feedback op mijn manier van werken. Met geluk kan je tussendoor ook even verder kennismaken of bijkletsen. En het voelt voor mij anders om samen moe en voldaan te zijn, dan in mijn eentje:)


Wat is jouw verlanglijstje als je samenwerkt met een tolkcollega?

Ik denk aan de volgende wensen:

Kennismaken - Even laten weten dat ik de teamtolk ben, als ik niet al een berichtje heb ontvangen. Steun aan elkaar: tolktechnisch, je hebt twee extra oren, je kan elkaar voeden, elkaar oppeppen voor de laatste minuten. Wie kent klant en/of setting? Welke info is al voor handen? Over welke voorkennis beschikken we al dan niet? Wie heeft het contact met de klant? Gaan we elkaar daar treffen of willen we misschien carpoolen? Om de hoeveel tijd wisselen we van rol? En welke modaliteit tolk je dan, beiden of beiden in 1 richting?


Teamtolken komt voor bij opdrachten die langer duren of heel intensief zijn. Het is dan te zwaar voor een tolk om in z'n eentje te doen. In ieder geval dusdanig dat het een te grote uitdaging vormt om goede kwaliteit te blijven leveren.


Wie weet gaan wij een keer samen op pad!

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page