top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Spanning in je lijf

Ervaar je na ruim 13 jaar tolken nog wel eens spanning voor een tolkopdracht?

Ja hoor. Het heeft alleen een andere dimensie gekregen. Blij toe. En ook blij dat het er nog is. Die kriebels zo nu en dan. Het houd me ook scherp.

Het is een teken dat ik leef. Dat ik mens ben. En mijn functie, het prachtige tolkvak, graag zo goed mogelijk uitvoer. In samenwerking met alle betrokken klanten en collega’s. Die op hun beurt misschien wel een heel andere spanning ervaren...


Als beginnend tolk zal je wellicht vaker spanning voelen over óf je kan reageren op een opdracht: ‘Denk ik te weten of ik geschikt ben voor deze opdracht?’

Over je vaardigheden: ‘Weet ik het wel zeker of ik deze opdracht aankan?’

Over je rol in een setting ‘Ok, ik heb mijn voorwaarden goed geregeld voor zover ik weet, maar ik heb deze setting nog nooit meegemaakt…’

Over de duur van een opdracht, waarvoor je ook nog een stuk moet reizen.

Of de soort tolksetting wel bij je past.

En ga zo maar door…


Het is één grote ontdekkingstocht!


Eén troost.

Het blijft zo.

Althans, dat vind ik.

En ik hou het ook graag zo, het maakt het ook leuk en leerzaam.

Dingen uitproberen en grenzen verleggen hoort erbij. Daar groei je van.

Ook van op je plaat gaan.


Andere dimensie

Als ik nu spanning heb dan gaat het soms ook over een nieuwe klant. Of het weerzien van een klant, waar ik eerder een mindere ervaring mee had. Over of mijn lichaam wel in staat is om naar wens te kunnen werken (door ziekte bijvoorbeeld). Of een totaal nieuwe setting waar ik mag tolken, want die zijn er nog genoeg. Een locatie waar ik persoonlijk een ervaring mee heb, maar er nu kom als tolk. Een andere doelgroep dan waar het gros van mijn ervaring ligt.


En ja, die spanning voelt wel anders. Ik kan het veel meer kanaliseren dan toen ik net mijn diploma op zak had. Het overheerst niet meer zo, het zit me (meestal) niet in de weg. Ik moet dan ook aan een musical liedje denken uit mijn groep 8 waarin ze ‘spanning en sensatie’ zingen. Misschien is dat wel een beter woord 'sensatie'. Het klinkt me in ieder geval lekkerder in de oren:)


P.s. En zoals ik al eerder zei: klanten (dus alle betrokken aanwezigen) dragen mogelijk ook een spanning met zich mee. You’re not alone. We’re all human.

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page