top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Op zoek naar vragen

Welke vragen kun je stellen als je in een totaal nieuwe situatie gaat komen? Je bent niet alleen, maar met een Tolkmentor. Je bent samen op pad, dus je hoeft het nog lang niet alleen te doen. Maar je komt niet op vragen die je kunt stellen. Niet aan je mentor, niet aan de klanten, wellicht ook niet aan jezelf. Hoe kom je aan inspiratie?

Het is zover, je mag mee naar een opdracht. ‘Yes!’ En ook ‘Aaaaaaaahhh’. Vet cool en vet spannend tegelijk. Het echte werk beleven. 'Ok, let’s go!'


En toen bleef het stil…


En nog iets langer stil…


Ga je blanco een opdracht in? Gaat alles daar vanzelf? En kan je overal al op anticiperen?

Misschien heb je geen idee. En ook dat is helemaal ok. Hopelijk vind je het wel een goed idee om vooraf vragen te stellen. Al is het maar de vraag: welke vraag kan ik stellen?


Ok, stap even uit de opwinding. Dat kan je letterlijk doen, door opzij te stappen. Of even op een stoel te gaan staan. Even uit het raam te kijken. Adem in ieder geval door.

Probeer nu een voorstelling te maken van hoe die opdracht eruit ziet. Van A tot Z. Over deze, jouw(!), voorstelling kan je vragen stellen. Je kan deze voorstelling bevragen. Voor jezelf en ook met je mentor. Waar komt die voorstelling vandaan? Is het logisch? Zie je iets over het hoofd? Wat doet het met je? Hoe denk je in die voorstelling te handelen? Hoe wil je met die voorstelling omgaan als het echt zo is? Wat heb je daarvoor nodig? Etc.


Dan is het moment bijna daar. Wat zie en ervaar je vanaf het moment dat je thuis de deur uitstapt? Onderweg naar de opdracht. Bij aankomst. Tijdens de opdracht. Vragen stellen kan niet alleen voorafgaand aan een opdracht, maar juist ook erna. Ervaringen voorleggen en bespreken is ook een vorm van vragen. Je bent aan het onderzoeken, daar gaat het om. En als je eerst even een ritje nodig hebt, om alle indrukken te laten zakken, spreek dan een later contactmoment af. Ook helemaal ok.


Genoeg inspiratie tot nu toe in deze blog? Of liever nog meer?


Ok, nog een gouden tip: gaat nooit ergens heen met de gedachte ‘ik zie het wel’ of ‘het komt wel goed’. Trigger jezelf, stel vragen. Op deze manier ga je veel bewuster een situatie in en leer je zoveel meer!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Delen

コメント


bottom of page