top of page
  • Foto van schrijverHandmate

Eigen Wijsheid

In alles wat je doet neem je jezelf mee. Of je dat nou wilt, of soms niet. Het is. Ook in je werk of stage. Ik vind het daarom heel belangrijk om bewust te zijn van wat ik meeneem. Die rugzak kan je namelijk ook als gereedschapskist gebruiken!

In je werkend leven ben je niet alleen de functie die je op dat moment uitvoert. Je bent boven alles ook mens. Hoezo kan je anders getriggerd worden tijdens je werk? Gaat iets je heel goed af. Of heb je soms een rotdag? Het zegt allemaal ook iets over jou als mens. Over jouw normen en waarden, hoe je bent opgegroeid, je persoonlijke ervaringen, kennis etc.


Rugzak

Wanneer deze zogenaamde persoonlijk rugzak invloed heeft op jou tijdens je werk, dan spreken we op de tolkopleiding van een intrapersonal demand (red. The Demand Control Schema). Als tolk gebarentaal moet je je hiervan bewust zijn en ter plekke worden, zodat je goed kan blijven functioneren. Je tolkt immers voor andere mensen en daar wil je je eigen verhaal zoveel mogelijk buiten houden.


Gereedschapskist

Op deze manier kan je je rugzak dus ook zien als een gereedschapskist. Ik zie dan zo’n ijzeren bak voor me die je dan aan weerszijden open kan schuiven. Al dan niet onder begeleiding van gepiep en gekraak. En met daarin verschillende maten bakjes. Het gereedschap voor deze specifieke demand, zijn dan de tools en strategieën (controls) die je in kan zetten om je weer volledig op je tolkdienst te richten.


Studenttolk stimu-leren

Als tolkmentor wil ik studenten laten ervaren dat ze zelf kunnen inzien waar mogelijke reacties vandaan komen. Zelf oplossingen vinden, daarmee experimenteren en dus toepassen, maakt krachtig en geeft zelfvertrouwen. Communicatie, taal en tolken zijn complexe processen met veel lagen. Het is dan super fijn als je over vakjargon en een persoonlijke gereedschapskist beschikt die gesmeerd open gaat.


Neem jij jezelf wel eens op deze manier onder de loep? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page